Besöka Vatikanstaten

Besöka Vatikanstaten

En tur in i Vatikanstaten är ett minne för livet, men problemet är att så tänker också alla andra som vill se sig omkring här. Med det sagt är det mycket vanligt med långa köer, ibland på flera timmar. Detta speciellt om påven ska hålla mässa eller om det är något specifikt som äger rum. Dock finns det möjlighet att ta dig förbi köerna – med förköpta biljetter och guidade turer. Läs mer om det nedan!

Biljetter till Vatikanens sevärdheter går att hitta på flera hemsidor på nätet, bland annat Getyourguide.com, Viator, Rombiljetter och Ticmate. Du kan även boka dina biljetter via Vatikanmuséernas hemsida. Det kan vara bra att jämföra priser så att du inte köper biljetter som är dyrare än vad du har råd med. Tänk på att du oftare får ett bättre pris om du köper biljetten online än i den fysiska biljettkassan.

Förköp dina biljetter

För att få en chans att se Vatikanens underverk utan att känna dig hutlöst trött för att ha stått tre timmar i kö kan du förköpa dina biljetter och gå före kön. Biljetterna behöver inte ens köpas på plats utan tack vare dagens digitalisering är det bara att gå online och köpa biljetterna till de sevärdheter som lockar mest – såsom St. Peterskyrkan, Vatikanmuséerna och Sixtinska kapellet. Vissa biljetter är tidsbestämda för en specifik tidpunkt och andra gäller under ett visst antal dagar. Var smartare än andra – ta klivet in före alla andra och slipp trängsel.

Med guide eller på egen hand

En förköpt biljett kan innebära att du väljer en guidad tur i grupp, eller att du köper en biljett och går runt på egen hand, kanske med en audio guide i öronsnäckorna. Vissa föredrar det ena medan andra hellre vill ta sin egen tid på sig och vara för sig själva.

Om du går in på getyourguide.com kan du själv välja om du bara vill ha en entrébiljett eller boka en guidad tur med olika sevärdheter. Under varje valmöjlighet står vad som ingår, exempelvis:

  • Vilken typ av biljett det handlar om
  • Hur länge biljetten är giltig
  • Hur länge turen tar
  • Om det ingår en audio guide
  • Pris per person

VIP privat tur

Om du vill lyxa till det lite extra kan du för en lite större slant få en ”VIP-behandling” inne i Vatikanen. Du och en mindre privat grupp får en guidad tur på engelska där ni tillsammans betar av alla viktiga sevärdheter. Biljetten går att annullera max 24 timmar innan ankomst, något som inte alltid gäller för vanliga biljetter och guidade turer. Se denna biljett-typ på getyourguide.com

Tips på gratis rundturer

Ett litet stalltips är att få en guidad tur av unga amerikanska präster i Vatikanen. De guidar dig helt gratis istället för en auktoriserad guide som tar bra betalt. Vänster om Peterskyrkan finns ett litet informationskontor dit du kan gå för att boka tid med prästerna. Denna möjlighet gäller mellan maj och oktober varje år.

För dig som inte räds köer

Även du som inte bokat biljett kan ta dig in till sevärdheterna genom att köa. För att göra livet lite enklare för dig bör du dock ta del av rådet att börja så tidigt på morgonen som möjligt, helst vid kl. 08. Då har det ännu inte hunnit bildas alltför långa köer.

Slipp kön – boka en biljett i förväg!