Resa till Vatikanen

Resa till Vatikanen

Att ta dig ner till Rom är ingen konst och inte heller är det svårt att komma in i Vatikanen. Det som sedan tar tid är tillgång till alla sevärdheter eftersom du får räkna med långa köer. Till Rom flyger du, åker bil eller tar tåg eller buss. För att ta dig in i Vatikanen tar du tunnelbanans linje A i den italienska huvudstaden, spårvagn 19 eller till exempel buss 49. Gillar du att promenera går det lika bra. Längre ner i denna guide hittar du fler alternativ.

Ta dig till Rom – steg nr 1

För att komma till Vatikanen måste du först ta dig till Rom. Det gör du med vanliga reguljärflyg eller lågprisflyg. Direktflyg till Rom kan fås med flygbolag som Ryanair om du flyger från Köpenhamn och Norwegian om du flyger från Arlanda. Det går även att flyga direkt till andra italienska flygplatser såsom Milano Bergamo och sedan ta dig vidare till Rom med inrikesflyg alternativt tåg.

Vill du byta flyg på någon av de stora europeiska flygplatserna såsom Paris eller London, finns det en hel del flyg att välja mellan.

Sugen på att tågluffa?

Börjar du också bli nyfiken på återupptagandet av tågluffande ute i Europa? Nu kan du köpa det internationella tågkortet Interail och ta vilket tåg som helst till Rom. Med Interail-kortet kan du även boka hotell.

Buss – den långsamma men billiga vägen

Har du inte alls bråttom och vill spara pengar för resan, kan du ta en bussresa ner till Rom. Flixbus är ett riktigt billigt bolag som kör i hela Europa. Du kan inte åka direkt från Stockholm utan måste byta på vägen flera gånger.

Bila ner till Rom

Att bila ner till Italien är riktigt kul – det vet den som har provat. Underbar natur väntar på vägen och du kan göra hur många stopp som helst. Det finns flera vägar ner till Italien och Rom, till exempel den över Brennerpasset i Österrike eller de vägar som leder till Italien via Frankrike. Ett härligt sätt att se flera länder på en och samma resa!

Från Rom in i Vatikanen

När du väl är i Rom är det inga svårigheter att ta dig vidare in i Vatikanen eftersom denna lilla stat ligger mitt i huvudstaden. Med tunnelbana, buss eller spårvagn hamnar du i stort sett rakt framför entrén.

  • Ta buss 49 som går direkt till Vatikanen från Piazza Cavour
  • Välj tunnelbanans linje A och gå av vid stationen Ciprio
  • Spårvagn nr 19 stannar på Piazza Risorgimento vid Vatikanen
  • Gå genom Rom och hamna framför Vatikanen (det allra billigaste sättet)
  • Hyr en cykel och cykla dig genom Roms vackra gränder och gator

Andra bussar som inte stannar precis utanför Vatikanen men där du bara behöver gå ca 5 minuter är:

  • 32
  • 81
  • 982

Du kan också köpa Rom-kortet som är själva nyckeln till att se alla sevärdheter samt till både kollektivtrafiken och de dubbeldäckade sightseeingbussarna som stannar mitt utanför Vatikanen. Ett smart sätt att slå flera flugor i en smäll! Rom-kortet kostar ca 600 kronor och ger tillgång till en rad godbitar under din vistelse.

Slipp kön – boka en biljett i förväg!