Guide till Vatikanen

Guide till Vatikanen

I Vatikanen kan du göra flera guidade turer mot betalning, men om du hellre vill ta dig fram på egen hand – hur ska du göra för att det ska vara så ekonomiskt för dig som möjligt? Vi ger tips på en guidad tur helt på dina villkor så att du redan nu har ett hum om vad du ska se inne i påvens kyrkliga stat.

St. Peterskyrkan

Peterskyrkan ligger förmodligen som nr 1 på listan över sevärdheter att besöka i Vatikanen. Det är här som aposteln Petrus sägs ha sin gravkammare och det är härifrån många ceremonier och mässor visas och hålls – både vad gäller högtider och utnämningen av påven och nya kardinaler.

Entré till St. Peterskyrkan kostar ingenting (det är bara vissa sevärdheter inne i kyrkan som kostar extra) och där inne kommer du att se fantastiska målningar, statyer av bland annat Bernini, altare och pelare som inte lämnar någon oberörd. Vill du skippa köer kan du köpa en biljett online, en så kallad ”skip the line-biljett” och slopa köerna som kan bli långa.

OBS! Räkna med minst 2 timmars vistelse i Peterskyrkan. En del av byggnaden är inte öppen för allmänheten men detta ges du information om på plats.

Saker att se i kyrkan som du inte får missa:

 • De vatikanska grottorna
 • Necropolis – Petrus grav
 • Obelisken
 • Kupolen och utsiktsplatsen (betala för att ta hiss eller gå gratis uppför 554 trappsteg!)

TIPS! Vill du inte betala för en personlig guide kan du köpa en guidebok på olika språk, alternativt en audioguide, på plats.

besok vatikanen - Guide till Vatikanen
Kö till St. Peterskyrkan

Sixtinska kapellet

Missa för all del inte Sixtinska kapellet som är lika betydelsefullt som det är praktfullt. Här har mängder med kända konstnärer målat och skulpterat, bland annat geniet Michelangelo och Botticelli, för att sätta prägel på påvens eget kapell.

Det kostar att gå in i Sixtinska kapellet förutom mellan kl 9 – 14 sista söndagen varje månad då det är fri entré. Tänk dock på att sista insläppet sker 12.30.

Vill du annars slippa ringlande köer i timmar kan du förboka biljetter på Vatikanens egen hemsida: http://www.vatican.va

Museikomplexet

Vatikanen erbjuder ett stort museikomplex som består av 20 museer. Här kan du gå i flera dagar om du vill hinna med allt så ett tips är att avsätta åtminstone en heldag bara för dem om du är ett riktigt museifan. Vatikanmuseerna är ett mecka för den som är konst- och historieintresserad.

Några tips på museer:

 • Museo Profano
 • Keramikmuseet
 • Pinacoteca Vaticana
 • Musei di Antichità Classiche

Gå runt och sup in atmosfären, gå i den välkända spiraltrappan och välj att uppleva allt detta med eller utan guide. Om du emellertid slopar en guide så kan det bli frustrerande om du står framför föremål utan att veta historien bakom. Vill du göra det billigare för dig – köp en audioguide eller Mp3 guide på plats för ca 7 Euro, mot en levande guide som kostar uppemot 40 Euro.

Stanze di Raffaello i Palazzi Pontifici, Vatikanpalatset

Det här är den delen av påvens egna lägenheter som är öppen för allmänheten. Den består av fyra rum som främst är kända för sina freskmålningar som alla berättar kristna historier. Rummen heter i turordning:

 • Sala di Costantino
 • Stanza di Eliodoro
 • Stanza della Segnatura
 • Stanza dell’incendio del Borgo

Biljetter och guidade turer kan förköpas via Vatikanens hemsida men om du vill kan du även få dig en förhandstitt genom videolänken på deras sajt, under ”Stanze di Raffaello – Raphael Rooms”.

Slipp kön – boka en biljett i förväg!