Intressant fakta

Intressant fakta

Det som gäller i Rom utanför Vatikanstaten gäller nödvändigtvis inte innanför murarna. Tänk på att Vatikanstaten är en kyrklig stat där man håller hårt på regler, vett och etikett. Vatikanstaten har dessutom sitt eget bankväsende och regler angående alkohol och klädsel. Vi har sammanfattat en guide som gör det enklare för dig att förstå vad som gäller i världens minsta land. Detta varvar vi med intressant fakta om Vatikanstaten.

Landyta

Vatikanen har en yta på 44 hektar, du promenerar från den ena sidan till den andra på bara 20 minuter, eller rundar den på 45 minuter.

Språk

Det officiella språket i Vatikanen är latin men italienska och franska används också flitigt. Italienska är lagstiftningsspråk och franska är diplomatspråk. Guidade turer ges dock på engelska men kan även fås på andra språk, däribland svenska.

Väder

Vatikanstaten ligger inbäddad i Rom och har samma temperaturer som resten av huvudstaden. Här är det ofta varmt på sommaren med temperaturer som ibland kan ligga runt 30-graderstrecket. I Vatikanstaten finns inga stränder eller platser där du kan gå i bikini, så tänk på att det kan bli hett under den varmaste säsongen. Ta med dig rikligt med vatten på flaska när du går omkring.  Bästa tiden att åka hit är vår och höst men att vistas här runt påsk och jul gör att du får uppleva en mer speciell stämning då påven håller jul- och påskmässor som är riktigt intressanta att närvara vid.

Valuta

Vatikanen har EURO som valuta. På Växla.nu kan du kolla aktuella växelkurser.

Postkontor

Vatikanstaten har ett eget postväsende som varje år hanterar ca 140 ton brev och sex miljoner vykort. Att skicka ett vykort från Vatikanstaten är ett känt turistfenomen och vem vill inte ha ett frimärke från landet? Under Coronapandemin 2020 lanserades också ett frimärke där viruset utgjorde motiv.

Telefonnummer

Vatikanstaten har en egen landskod för sina telefonnummer. Den är +379 och är unik för landet. Landskoden till Italien är istället +39. Nummer från Rom börjar på +39-6.

Klädsel

Tänk på hur du klär dig inne i Vatikanstaten. Täck axlar och knän och undvik keps och foppatofflor. Kvinnor bör inte komma in med urringning. Klänning eller en längre kjol passar på damer medan herrar åtminstone ska bära längre shorts. Klädkoden tillämpas i hela Vatikanen men främst i St. Peterskyrkan.

Biljetter vid kända mässor och besök

Det är mycket folk inne i Vatikanen och de som inte har en förbokad biljett kan få köa i timmar. Är det någon särskild plats som lockar rekommenderas du att boka biljetter så slipper du trängsel och köer på samma sätt. Inträde till St. Peterskyrkan är gratis.

Du kan köpa biljetter via sevärdheternas olika hemsidor till exempel: https://tickets.museivaticani.va/home

Visum

Inga speciella visumkrav eller gränskontroller krävs vid inträde i Vatikanstaten, om du är EU-medborgare.

Inresa

Bussar från Rom går kontinuerligt till Vatikanen och du kan även ta taxi in.

Larmnummer

Samma larmnummer gäller i Vatikanen som i övriga Italien. nämligen 112. Vatikanen har en egen militär som kallas Påvliga Schweizergardet och är även påvens livvakter. Det sker dock ett tätt samarbete med den italienska civilpolisen.

Intressant fakta! Det finns inget fängelsesystem inne i Vatikanen men däremot har militären några häktningsceller för folk i väntan på att de ska tas till rättegång, vilket sker utanför Vatikanens gränser.

Alkoholregler

Det är inte tillåtet att ta med några former av alkoholhaltiga drycker in i muséer, kapell och kyrkor. Det kan dock vara ett roligt faktum att Vatikanstaten är det land där vinkonsumtionen ligger högst per capita i världen!

Vaccinationer

Inga obligatoriska vaccinationer väntar innan besöket i Vatikanstaten.

Ambassader

Svenska ambassaden ligger i Rom på följande adress:
Via Serchio, 9-11
00198 Roma

Telefon:  +39 06 4419 4100

Slipp kön – boka en biljett i förväg!