Mat & dryck

Mat & dryck

I Vatikanen äter man inte bara oblater och dricker rödvin, som vanligen är kutym på kyrkliga mässor och gudstjänster. I Vatikanen förekommer trots allt en viss matkultur även om den till större delen påminner om mat och dryck som serveras i övriga Rom. Några skillnader finns emellertid och det är dem vi ska ta upp här.

Pasta till varje måltid

Du vet nog redan att pasta är Italiens nationalrätt och detta har även letat sig in i Vatikanen. Faktum är att pasta serveras vid i stort sett alla måltider, det kan tyckas lite trist men även pasta har stor variationsgrad.

Påvens favoritmat

Dagens påve tycker om enkel mat såsom soppa med bröd, pasta, ris och nyttiga juicer att skölja ner det med. Han sägs även äta en del polenta och gnocchi.

Vatikanens enda restaurang

Vatikanen har en restaurang, den ligger inne i Vatikanmuséerna. Visserligen är den mer av en cafeteria än en restaurang och de flesta som kommer hit gör det för att ta en lunch eller en paus efter en dags tur av sevärdheter. Dock kan du se många från själva Vatikanen såsom präster, kardinaler och personal äta här. Maten är väldigt enkel, med sallader, bröd, pasta och pizzabitar.

Utanför Vatikanens gräns finns dock mängder med mysiga trattorior och restauranger som serverar ljuvlig italiensk mat.

Mat som uppskattas i Vatikanen

Även påven och hans team tycker om god mat även om det är av enklare variant och typiskt italienskt. Här är några rätter som serveras till kyrkans överhuvuden:

  • Fettuccine Alfredo – Tagliatelle med smör och ostsås serveras med lite hackad mynta.
  • Risotto – Kan varieras men äts ofta med kyckling och svamp.
  • Tiramisu – Denna himmelska dessert består av kaffedränkta kex tillsammans med mascarpone och kakao.
  • Gelato, italiensk glass – Limone, pistacchio eller fragola, den italienska glassen är krämig och fettsnål och äts lika gärna av påven själv som av en glassälskande turist.

Till maten dricker man helst vin, vatten eller juicer samt kaffe till efterrätt. Det är sparsamt med alkohol även om vin naturligtvis konsumeras av förklarliga skäl. Visste du till exempel att Vatikanen har en egen vingård i franska Rhônedalen. Vinet heter Cuvee du Vatican.

TIPS! Vatikanen har en enda livsmedelsaffär som är skattefri. Vill du köpa något härifrån får du det därmed till ett väldigt lågt pris.

glass vatikanen - Mat & dryck
Italiensk glass – ett måste vid besök i Rom

Matkultur

De flesta som bor i Vatikanen äter i hemmets egna lugna vrå och får maten lagad. De som arbetar som personal till alla präster, kardinaler med mera brukar ofta ta med sin egen lunch eller gå hem och äta. Man äter i regel frukost, lunch och middag.

  • Frukost – Kaffe med lite bröd och sylt som pålägg, alternativt lite müsli med yoghurt.
  • Lunch – Panini, sallad eller en enkel pastarätt. Lunchen serveras runt 12 i Vatikanen.
  • Middag – Serveras ca kl. 20 och består av en enkel måltid som soppa eller sallad med pasta.

Det är även vanligt att ta ett mellanmål under eftermiddagen såsom en liten gelato, brödbit eller en liten chokladbar.

Slipp kön – boka en biljett i förväg!